Ladies on bicycles
Iulie 28, 2009 at 7:46 pm OanaVeloBello 2 comentarii
În epoca Victoriană, să vezi o femeie pedalând în fustă era o normalitate a vremii şi lumea era înnebunită după biciclete. Mânuirea ei cerea anumite skill-uri, fineţe în mişcări, atenţie la obstacole şi demnitate în ţinută, nu puteai pedala oricum.
Era un nou mijloc de socializare, a forţat barierele moralităţii prin adoptarea unor ţinute mai lejere – fuste pantalon, făra corsete, gulere înalte şi desu-uri ce ar pune în pericol sănatatea biciclistei. « Noua femeie » a ieşit din tiparul tradiţional de mamă şi soţie în casă, devenind o persoană activă social şi fizic, participând la întruniri velo, promenade şi evenimente culturale.
Pe măsură ce femeile au învăţat să meargă pe bicicletă, nu numai că şi-au lărgit orizontul dincolo de comunitatea în care trăiau, ci au descoperit un nou sens al libertăţii de mişcare, mult îngrădită de moda preţioasă şi sensibilităţile epocii Victoriene.
Filmul a fost făcut de Hepworth and Co în Marea Britanie, în 1899 sub numele “Musical ride by Ladies” sau „Musical ride by Ladies – wheeling”
Entry filed under: Cafeneaua biciclistă, Fete pe biciclete. Tags: biciclete, femei, istoria bicicletei.
2 comentarii Add your own
Lasă un răspuns
Trackback this post | Subscribe to the comments via RSS Feed
1.
ggl | August 1, 2009 la 7:55 am
Să citeşti Trei pe două biciclete/Tree Men on the Bummel a lui Jerome K. Jerome. E scrisă exact în periaoda aceea. Trei englezi, doi căsătoriţi şi un burlac îşi lasă soţiile, respectiv mătuşa acasă şi pleacă într-o excursie în Germania pe bicicletă. Îţi recomand varianta în engleză dacă ă găseşti – a apărut la Penguin. Cea în română era mai scumpă şi a apăruse la editura Leda.
2.
OanaVeloBello | August 1, 2009 la 8:45 am
auzisem de ea, dar n-am citit-o. pun pe lista….Merci!