Pedale și petale de toamnă

noiembrie 30, 2009 at 1:24 am 4 comentarii

~Tură de biciclete la poalele Pietrei Craiului~

by Simona

Deși am mai colindat pe jos pe dealurile din zona Rucar – Bran, în toate anotimpurile, m-am gândit să încerc ceva mai dinamic – o tură de biciclete, să cuprind cât mai multe locuri, pentru că zile libere sunt doar două… Din fericire, au fost cu soare și căldură neobișnuită pentru sfârșit de octombrie. Și nu doar atât: paleta de culori tomnatice foarte variată.

Nimic nu ilustrează mai bine atributul splendorii decît un deal împădurit, toamna, cînd totul intră în marea derivă a brunurilor. Primăvara e a jubilației, vara, a unei omogene deplinătăți, iarna – a ascezei cathare. Dar splendoarea, splendoarea adevărată nu e de întîlnit decît toamna, în octombrie, pe o zi însorită. Moartea vegetală debutează cu o cutremurătoare sărbătoare. Și e de înțeles că anul bisericesc începe tocmai cu anotimpul acesta, în care sfîrșitul și slava se întrepătrund. Toamna, fiecare specie încheie altfel și fiecare individ vegetal se singularizează într-o culoare proprie. În această diversificare extatică a particularului stă splendoarea spectacolului autumnal și, poate, a destinelor noastre postume… („Stiu, vom muri, dar cîtă splendoare!”)

Fragment din “Jurnalul de la Tescani”,  Andrei Pleșu

Pentru că acest fragment cuprinde esența a ceea ce reprezintă toamna, nu-mi rămâne decât să redau detaliile concrete și să exemplific prin poze, câtă dreptate are d-l Pleșu.

Prima zi: Fundata – Cheile Grădiștei – Cheia – Moeciu – Măgura – Peștera – Șirnea – Fundata (~ 45 km, harta)

Plecarea a fost din Fundata, chiar de la drumul național căci acolo am avut cazarea. Ne lăsăm imediat pe drumul lateral, asfaltat, ce duce spre acea parte din sat care mie mi se pare că este de fapt vatra satului. De aici, avem o frumoasă priveliște către Piatra Craiului și Bucegi.

Din sat, ne abatem pe un drum în stânga, care ne va duce către Cheile Grădiștei. Frumusețea peisajelor ce ni se desfășoară în față ne înviorează încât nu mai simțim că pământul pe care este croit drumul este prea frământat de animale sau mai are câte o acumulare de apă. Suntem în natură, este liniște, aer că la țară. Mă gândeam… oamenii care trăiesc aici ar trebui să fie fericiți…Însă, e grea viața aici sus, pe dealuri. Probabil localnicii spun la fel despre cei ce venim de la oraș. Eu cred că ești fericit, acolo unde îți place, indiferent cât de greu e.

Până să coborâm în Cheile Grădiștei natura și-a mai etalat câteva straie de toamnă. Pădurile de fag amestecate cu conifere au făcut deliciul zilei. Peste tot, în tura noastră, am avut Craiul mereu în zare. Iezerul, care se vede și el mai jos, era deja încărunțit de nea.

După ce am străbătut Cheile Gradistei, am intrat, dar pentru puțin timp, în civilizație. Cheia era destul de animată de plimbăreți de șosea. O fi asfaltul plăcut sub roți, însă parcă e mai bine pe drum de pământ… După ce traversăm șoseaua națională la Moeciu, luăm direcția Peștera.

Bine… ajungem și la Peștera, dar după ce salutăm și satul Măgura de după deal. Dacă-i deal, e și soare și rost de plaiuri mioritice. Opririle au fost dese, pe porțiunea cu pricina, la fiecare pas, ni se înfățișa un nou spectacol de culoare și compoziție. Măgura… locație destul de colindată, în ultima vreme, pentru că se ajunge destul de ușor cu mașina, din Zărnești… Sau cu bicicleta, dinspre Moeciu, luând dealul la urcat.

Din nou, ne urmărește creasta Craiului, văzut din Măgura:

După ce am strabatul satul Măgura, am urmat direcția către Peștera. Bucegii încep și ei să ni se desfășoare în toată splendoarea. Până aici, drumurile de pământ au fost foarte mulțumitoare. Cea mai solicitantă porțiune a fost trecerea spre satul Șirnea, pentru că am forțat o traversare prin pădure, apoi peste un deal.

În Șirnea, centrul satului găsim “Magazin cu de toate” … mi-a plăcut așa, e în purul grai românesc…. Minimarket n-ar fi sunat deloc bine la țară… iar avizierul satului e și mai original… însă bietul copac…ce vină are?

De aici, fiind deja spre înserat, umbrele se întorc de unde au plecat: Fundata.

A doua zi: Fundata – Șirnea – Ciocanu – Dâmbovicioara – Podu Dâmboviței – Cheile Cheiței – Fundățica – Fundata (~ 40 km, harta)

Am pornit cu aceeași energie ca în ziua precedentă, pentru că ziua era la fel de însorită. Am coborât pe șoseaua națională apoi pe drumul lateral, până în Șirnea. Am revenit la avizier, pentru că… atenție! Avem traseele de mountain bike descrise și cotate pe scara dificultății (nu știu după ce criteriu, așa că nu vă speriați). De aici se ajunge destul de repede în satul Ciocanu. Teoretic… la noi a durat mai mult…peisajele sunt de vină 😀

Din nou, același măreț Crai, văzut din Ciocanu. Urmează coborârea spre satul Dâmbovicioara și traversarea Cheilor Dâmbovicioarei, până în Podu Dâmboviței. Prin chei, era cum ne așteptam: mașini multe, focuri de grătar, dar nimeni la plimbare…pe jos. Niciodată nu am înțeles tipul ăsta de turism…

Din chei în chei… După ce străbatem și o porțiune din Podu Dâmboviței, intrăm în Cheile Cheiței, pe un drum forestier care parcă nu se mai termină… Cotim spre Fundățica, un sat cu case răsfirate și în care au rămas puțini tineri. Urmează Fundata și sfârșitul ciclopromenadei prin culorile toamnei… e greu de imaginat că o săptămâna înainte, când de fapt plănuisem această tură, ne zicea un nene din zonă că era ca de Craciun – ninsese toată ziua. Era prea devreme ca aceste culori să fie acoperite, fără să fie admirate….

„Stiu, vom muri, dar cîtă splendoare!” … oare putem s-o luăm cu noi?

Filmul turei noastre:

Reclame

Entry filed under: Trasee de biciclete, cicloturism, ture. Tags: , , , , , , , , , , , .

Cu bicicleta la Comana Călărim planeta, cu bicicleta

4 comentarii Add your own

 • 1. drJohn  |  noiembrie 30, 2009 la 3:32 pm

  Faina tura, de invidiat nu alta :).

  Răspunde
 • 2. simona  |  noiembrie 30, 2009 la 4:19 pm

  La o tura frumoasa, conteaza mult si felul cum este pusa in valoare, astfel incat sa inspire si pe alti ciclisti la posibile ture prin zona respectiva 🙂
  Multumesc Oanei care mi-a dat o mare mana de ajutor cu realizarea filmului, la aranjarea si sortarea imaginilor!

  Răspunde
 • 3. ggl  |  noiembrie 30, 2009 la 7:41 pm

  Fain. Eu am fost la Magura naul trecut in iarna dar fara bicicleta.

  Răspunde
 • 4. symona  |  decembrie 1, 2009 la 1:06 pm

  FELICITARI! Imi place foarte mult prezentarea locurilor, iar imaginile sunt superbe. Sper sa am ocazia sa le vad si eu ……….la o tura cu bicicleta, iar daca nu e posibil, macar sa trec pe-acolo cu masina.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 463.347 hits

%d blogeri au apreciat asta: