Cu bicicleta la şcoală

martie 14, 2010 at 10:07 pm 2 comentarii

Credits photo : ©Flickr / Roberto Saccon

Proiectul „ Veloruţia în şcoli ” iniţiat de Asociaţia „BATE ŞAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA continuă la Şcoala nr. 58 din Bucureşti.

Asociaţia “BATE ŞAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA” şi-a propus să aducă bicicleta în viaţa elevilor. Motivele care îi determină pe aceştia să nu mai folosească bicicleta sunt:

 • nu se mai gândeşte nimeni la acest mijloc de transport, sănătos, nepoluant, economic şi simpatic
 • nu există deloc condiţii de siguranţă, nici din partea reglementărilor rutiere  şi nici din partea atitudinii autorităţilor locale pentru încurajarea tinerilor.

George Culda, preşedintele asociaţiei, a fost în mai multe şcoli şi licee bucureştene pentru a evalua gradul de utilizare a bicicletei. El este  dornic să aducă dovezi clare, oficiale pentru cei de la care se aşteaptă decizii favorabile în viitor. A descoperit că în şcolile de cartier se practică încă masiv deplasarea pe jos,  motivul principal fiind distanţa scurtă faţă de şcoala la care locuiesc elevii.

Pentru copii, mersul pe jos sau pe bicicletă la şcoală alături de părinţii lor este o ocazie excelentă de a învăţa regulile de circulaţie şi sunt mai bine pregatiţi să facă faţă traficului. Obişnuirea copiilor cu mersul pe bicicletă este o modalitate excelentă de a încuraja obiceiuri sănătoase pentru o viaţă îndelungată şi de a reduce dependenţa de maşină. Dacă elevii sunt obişnuiţi să pedaleze spre şcoală, le va plăcea să călătorească în viitor singuri pe jos sau cu bicicleta, în loc să depindă de cineva care să-i ducă cu maşina.

Studiul realizat de Asociaţia „BATE ŞAUA SĂ PRICEAPĂ IAPA”  pe un eşantion de 100 de persoane, arată că 6,19% dintre elevi merg la şcoală cu bicicleta, 9,73% folosesc transportul în comun, 22,12% sunt duşi de părinţi cu maşina şi 61,95% merg pe jos. Încurajator este totuşi numărul mic de deplasări cu bicicleta, care conduce la ideea că există un potenţial mare de stimulare a acestui mod de deplasare ce poate să aducă beneficii mari, celor mici.

Mesajul lui GeoBateŞaua către părinţii din toată ţara este: “Dragi oameni mari, serioşi şi responsabili, vă rugăm respectuos să daţi jos maşinile de pe trotuare şi lăsaţi spaţiul liber şi sigur pentru copii, pentru ca prietenii noştri mai mici să se poată deplasa pe jos sau cu bicicleta!”.

Reclame

Entry filed under: Cafeneaua biciclistă. Tags: , , , .

MBike din nou în magazine! Proiectul „Paper Girl”

2 comentarii Add your own

 • 1. Simona  |  martie 15, 2010 la 9:12 am

  Parerea mea este ca, la aceste actiuni de promovare a mersului cu bicicleta la scoala, ar trebui invitati si parintii, pentru ca ei detin factorul de decizie final.
  Eu sunt sigura ca multi copii ar adopta acest stil, de a merge la scoala cu bicicleta, daca se indeplinesc simultan mai multe conditii:
  – parintii sa aiba posibilitate financiara de a cumpara o bicicleta copilului
  – drumul casa- scoala sa nu implice pericole rutiere (acest lucru implica pe viitor extinderea pistelor pentru biciclete, educatie rutiera)
  – sa existe la scoala un loc sigur pentru parcarea bicicletei
  – constientizarea copilului si a parintilor asupra faptului ca miscarea inseamna sanatate si ca bicicleta este un mijloc de transport nepoluant.

  La vecinii nostri mai de la vest, am vazut ca dimineata, se formau grupuri de elevi care mergeau la scoara, pe jos sau cu bicicicleta, insotiti de parintele unuia dintre ei. In functie de disponibilitate, in fiecare dimineata ii venea randul unuia dintre parinti sa insoteasca grupul. Astfel, se promoveaza si socializarea intre copii.

  Răspunde
 • […] Programul  Velorutia în şcoli, despre care v-am povestit aici, a împlinit 3 ani, timp în care Asociaţia Bate Şaua s-a plimbat prin multe şcoli din […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 458,703 hits

%d blogeri au apreciat asta: