Trampe Bicycle Lift

martie 31, 2010 at 12:31 pm 2 comentarii

Sursa foto: flickr

Jarle Wanvik s-a gândit acum câţiva ani cum să poată urca dealurile cu bicicleta fără a face prea mult efort, pentru că nu îi era confortabil să ajungă transpirat şi obosit la servici. Inspirat de tehnologia teleschi, el a vizualizat un design al ascensorului cu ajutorul căruia cicliştii ar putea fi împinşi în pantă, fără a coborî de pe bicicletă. Atfel, în 1993 Jarle a inventat primul lift de biciclete din lume, util pentru locuitori dar şi un punct de atracţie al oraşului Trondheim din Norvegia. Având în vedere topografia acestui oraş, nu este surprinzător faptul că un ascensor-bicicletă a fost conceput aici.

biciclete de oras

Sursa foto: multinet.no

Trondheim este considerat unul din cele mai verzi oraşe, aflându-se în top 10 „bicycle friendly” oraşe din lume. Oraşul fondat în anul 997, fiind prima capitală a Norvegiei, ocupă un loc important în cultura şi istoria norvegienilor. După un incendiu catastrofal în 1681 care a distrus cea mai mare parte a caselor din oraş, maiorul Jean Caspar de Cicignon a fost adus la Trondheim (de la Luxemburg) pentru a proiecta un plan de oraş nou în stil baroc. Străzile au fost proiectate mai largi, pentru a preveni răspândirea viitoarelor incendii. Cu toate acestea, au mai rămas câteva străzi şi alei înguste care aduc puţin din farmecul oraşului de altă dată. Trondheim este considerat ca fiind unul din cele mai frumoase oraşe cu case tipice din lemn din Europa. Centrul vechi mai păstrează şi azi case salvate în urma incendiului.

Pentru a spori numărul de biciclişti din Trondheim, primăria a investit în ultimii ani, 20 de milioane de coroane norvegiene (aproximativ 3 milione de euro) numai în infrastructura de biciclete – având în vedere că populaţia oraşului este de 160.000 de locuitori – 180.000 (cu tot cu studenţi). Din 1993 până azi, s-au instalat ascensoare-biciclete pe majoritatea dealurilor pentru ca diferenţa topografică să nu limiteze mersul pe bicicletă.

sursa foto: momentumplanet.com

Liftul este conceput din punct de vedere tehnic similar cu un teleschi. Cea mai mare parte a structurii sale este plasată subteran, chiar sub stradă, pentru a evita perturbarea mediului cu cabluri şi stâlpi sau mecanisme care fac liftul să meargă.

sursa foto: izismile. com

Distanţa minimă dintre biciclişti trebuie să fie de 20 de metri, deplasându-se cu o viteză de 2 m/s. Liftul are o capacitate maximă de 6 biciclişti pe minut (pe o distanţă de 130 de m). Ascensorul este montat pe dealurile cu pantă de 1:10 sau 1:5, iar pe străzile cu trafic mai intens, sunt amplasate marcaje care-i oferă biciclistului o distanţă de cel puţin un metru până la maşini.

E fun!

Reclame

Entry filed under: Cafeneaua biciclistă. Tags: , , , , , , .

LA PEDALE se întoarce Sunset bici

2 comentarii Add your own

 • 1. sebi  |  martie 31, 2010 la 3:40 pm

  E gay!!

  Răspunde
 • 2. Gabi  |  aprilie 1, 2010 la 11:28 am

  Sebi, pune-o tu pe bunica-ta sa urce in fiecare zi pantele alea. Nici eu nu cred ca as fi in stare sa urc pantele alea in primele 2 luni si am 20 ani…

  Foarte frumoase fotografiile … poate intr-o alta viata .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 458,703 hits

%d blogeri au apreciat asta: