Tură în Munţii Siriului

Aprilie 3, 2010 at 8:32 pm 5 comentarii

by Simona

În câteva cuvinte, aş dori să vă relatez despre o tură de o zi, în Munţii Siriului, munţi care sunt mai puţin umblaţi, dar care au un farmec aparte.

Gara Maneciu – Barajul Maneciu – urcare spre culmea Munţilor Siriu – Tabla Buţii – pasul Boncuţa – Poiana Stânii – Valea Telejenelului – Cheia – Maneciu

Perioada recomandată pentru acest traseu este mai-iunie, deoarece natura reînvie mai târziu, la aceste altitudini. Pentru că se anunţa o zi frumoasă şi destul de călduroasă pentru sfârşit de martie, nu am mai avut răbdare şi am pornit în recunoaştere. Am stabilit dinainte un traseu, dar am lăsat loc şi de modificări, neavând informaţii despre starea drumurilor şi despre câtă zăpadă mai este pe culmi.

biciclete de munte

Plecarea a fost din Maneciu, unde se poate ajunge destul de repede, din Bucureşti, 110 km pe DN1A sau cu trenul, cu schimbare la Ploieşti Sud. Traseul nostru de bicicletă a început din dreptul gării, de unde am luat direcţia spre Barajul Maneciu şi apoi am urmat drumul principal care urcă treptat către culmea Munţilor Siriu. Am parcurs această culme până la Tabla Buţii, pasul Boncuţa, am coborât până la Poiana Stânii şi ne-am întors pe Valea Telejenelului, până în Cheia, ultima porţiune  fiind pe DN1A, pentru a încheia traseul ciclic la Maneciu.

Spre sfârşitul sec.19 întreaga pădure de pe Valea Telejenelului, cât şi Muntele Zăganu se aflau în proprietatea familiei Greceanu. (La Buzăianu, pe Telejenel, se mai pot vedea ruinele conacului Greceanca.) Această concentrare a proprietăţii a făcut posibilă trecerea la o exploatare superioară a lemnului de către Fabrica de cherestea din Maneciu. De atunci ne vin mai multe poezii populare de revoltă socială.

,,Teleajen,Telejenel
Vai de bietul ciobănel!
Ciobănel bătut de ploaie
Rebegind după vreo oaie.
-Ciobanele chiciurean
Cu fluier şi cu mintean,
Ia-ţi oiţele plăpânde
Şi du-le mai înspre munte,
Spre Culmea Zăganului,
Nu-n Munţii Greceanului.
Căci Greceanu e hapsân
Peste toţi se vrea stăpân.”


Prima treime a traseului nu ne-a ridicat nici un fel de probleme, drumul de pământ era uscat, urcarea destul de domoală, temperatura destul de plăcută pentru sfârşit de martie. Peisajele ce ni s-au desfăşurat de-a lungul drumului au fost foarte plăcute privirii, chiar şi acum, când natura e doar puţin dezmorţită. Îmi imaginez cum va fi când va înverzi, cu singuranţă trebuie să revin!  🙂

Cu cât urcam spre culme, petele de zăpadă se înmulţeau, pământul saturat de apă ne-a îngreunat deplasarea pe bicicletă, drept urmare, cea mai mare parte din culmea Munţilor Siriului, a fost parcursă pe lângă bicicletă.

De aici, din culme, avem o vedere foarte frumoasă către Munţii Ciucaş, Grohotiş, iar în condiţii de vizibilitate bună, zărim chiar şi Bucegii.

Pentru că încă mai aveam puteri, am dorit să ne continuăm traseul stabilit iniţial – care trece pe la Tabla Buţii (aici este un cimitir unde sunt îngropaţi ostaşi căzuţi în timpul razboiului mondial).

Ultima parte a traseului, coborârea şi lungul drum forestier, le-am parcurs la frontale, lanterne şi lună plină. Am coborât pe faţa nordică, deci am avut parte de şi mai multă zăpadă ca pe platou. Dacă intrarea în traseu s-a făcut în condiţii de primăvară, ieşirea a fost cu siguranţă una de iarnă, în ceea ce priveşte terenul. De aceea recomand această tură începând cu luna mai, când sunt şi mai multe ore de lumină. Însă, atenţie! Sunt foarte multe stâni!

Reclame

Entry filed under: Fete pe biciclete, Poveşti din şa, Trasee de biciclete, cicloturism, ture. Tags: , , , , , , , , , , .

Cu bicicleta la supermarket Mica publicitate – Electra Daisy Blue

5 comentarii Add your own

 • 1. Andrei Stoian  |  Aprilie 4, 2010 la 12:00 am

  Foarta frumoasa tura. Cu adevarat a avut de toate: vreme frumoasa, drumuri uscate, zapada si namoale. Ultimele 2 nu sunt asa placute (mai ales ultima), dar au si ele farmecul lor.

  Va urez bafta la curatat biclele, sa le faceti frumoase la loc (nu ca asa nu ar fi :P).

  Daca mai faceti plimbari, si vreti oameni in plus, anuntati-ma si pe mine, ca ma bag cu cea mai mare bucurie 🙂

  Răspunde
 • 2. ggl  |  Aprilie 4, 2010 la 2:38 pm

  Stâne, nu stâni.

  Răspunde
 • 3. Simona  |  Aprilie 12, 2010 la 11:01 pm

  @Andrei Stoian: Da, toate elementele naturii alcatuiesc farmecul unei astfel de ture. Bicicletele au facut un dus, chiar a doua zi, apoi le-am „cremuit” din nou. La tura prezentata mai sus, mai bine ca nu am mai luat si pe altii, ca nu a fost totul chiar asa „gustos”…

  @ ggl: Multumesc de corectura, mi-a scapat….

  Răspunde
 • 4. Anca  |  Iunie 27, 2012 la 9:25 am

  Frumoasa tura, dar spune-mi si mie te rog frumos cum te descurci cu cainii de la stana. Sunt pasionata de ciclism , dar am retineri sa dau ture pe ‘coclauri’ din motiv de caini. Vreun sfat ? Merci

  Răspunde
 • […]  Simona și Ionuț sunt doi părinți bicicliști, pasionați de călătorii pe munte, care nu au renunțat la plăcerile lor odată cu venirea copilului.  Am povestit într-un amplu interviu pe Velobello, despre remorca specială pentru plimbat copiii pe bicicletă pe care părinții bicicliști și-au cumpărat-o când Ana avea câteva luni. […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 456,500 hits

%d blogeri au apreciat asta: