Descoperă Timişoara pe 2 roţi

Aprilie 9, 2010 at 6:27 pm 10 comentarii

„Descoperă Timişoara pe 2 roţi” – Acesta este sloganul din ultima vreme al timişorenilor. Mi-au făcut şi mie poftă şi am luat decizia să plec. Ştiam că va urma un drum de 11 ore cu trenul, care s-au dovedit a fi 13 până la urmă, cu tot cu întârzieri; echivalent cu un drum Bucureşti-Budapesta. Recomand acest drum pe  zi, este extrem de plăcut. Demult nu mai călătorisem cu trenul atâta drum.  Am admirat Munţii Apuseni, Munţii RetezatMunţii Parâng –  înzăpeziţi în proporţie de 80%, cascade, copaci înfloriţi din când în când,Valea Jiului, cu străzi din ce în ce mai strâmte. Se pare că a fost o iarnă grea, cu alunecări de teren şi autorităţile nu s-au grăbit să refacă drumul. Aşa că dacă vă aventuraţi prin zonă, pe unele porţiuni se circulă pe o singură bandă. Ce îmi plăcea cel mai mult când eram mică şi mergeam cu trenul – tunelurile, acum sunt atât de multe încât îţi obturează cele mai frumoase peisaje.

Ajunsă la Timişoara, din tren ce credeţi că am văzut prima dată? Piste verzi şi late, foarte prietenoase cu bicicliştii.  Abia aşteptam să văd care e situaţia pistelor la ei, căci la noi nu este prea bună.

După cum se vede, sunt bine delimitate de trotuarele pietonilor, ba chiar cu o mică diferenţă de nivel, pentru a se simţi deosebirea dintre cele două. Este adevărat că sunt puţine şi în unele locuri se întrerup brusc, dar sunt făcute cum trebuie şi maşinile nu parchează pe piste şi nici oamenii nu se îngrămădesc pe ele.

Bordurile sunt înalte ca la Bucureşti, dar pistele sunt teşite în dreptul bordurilor, pentru ca biciclistul să nu întâmpine problemele de care se plâng adesea bucureştenii.

Am înţeles că pistele verzi sunt mai noi; pe lângă acestea am mai văzut piste albe, roşii, ba chiar câteva pe stradă ( sunt foarte mici, aproape că nu încapi pe ele, dar există! e un început )

Prima zi nu a ţinut cu mine, am vizitat Timişoara sub umbrelă, însă a doua zi am închiriat biciclete şi am pornit în recunoaştere. Pentru prima oară mă aflam în acest oraş şi am cam orbecăit după un centru de închiriere. M-am interesat pe internet şi aveau un site destul de captivant, chiar te  fac să închiriezi de la ei; asemănător cu ce am văzut prin Germania.

Partea proastă este că am sunat câteva ore bune la  ei şi nu mi-au răspuns.  Cu ajutorul Loredanei, de la Verde Pentru Biciclete,  am ajuns la un alt centru de închiriere. Ca să nu mai căutaţi ca mine, vă recomand magazinul X-Sport Bikes din Piaţa Mărăşti. Veţi primi o bicicletă frumoasă în schimbul sumei de 25 ron/zi pentru o bicicletă de oraş şi 40 ron/zi pentru o bicicletă de  trekking. Închirierea se face rapid, cu buletinul şi o garanţie de 100 ron. Drăguţi şi glumeţi băieţii de acolo.

Dinspre Piaţa Mărăşti am pornit spre Piaţa Unirii, care e cam interzisă pentru biciclişti. Cu riscul de a ne primi amendă, trebuia să admirăm clădirile frumos colorate, de o mare însemnătate istorică pentru timişoreni.

Piaţa Unirii este cea mai veche piaţă din Timisoara , în stil baroc. Iniţial se numea Piaţa Losonczy după numele comitelul Stefan Losonczy, ucis de turci la 1552 când cetatea a fost cucerită de turci. Este cunoscută şi cu numele de „Piaţa Domului„. Numele de piaţă a Unirii i-a fost dat în 1919 pentru că aici s-au oprit trupele române care au intrat în Timişoara.

Ce puteţi admira aici:

 • Domul romano-catolic construit între 1736 – 1774

Construcţia a durat peste 2 decenii, în 2 etape: 1736-1751 şi 1755-1774. Monumentul este realizat în stil baroc din cărămidă aparentă şi are decoraţii din piatră şi stuc. Turlele au o înălţime redusă, determinată de apropierea zidului cetăţii. Interiorul este bogat şi somptuos, remarcându-se cele 9 altare decorate în stil baroc şi rococo, împodobite cu icoane vechi, orgă în stil Ludovic al XVI-lea, copie a celei din biserica Sf. Suplice din Paris, dar şi uşile de stejar ornamentate cu grilaje din nichel pur. Domul Romano-Catolic (Catedrala Romano-Catolică) este considerat a fi cea mai unitară şi reprezentativă construcţie barocă a Timişoarei şi una dintre cele mai valoroase existente în Banat.

 • Palatul Baroc care găzduieşte Muzeul de Artă al Timişoarei

 • Casa cu Lei

 • Biserica Ortodoxă Sârbă şi clădirea Episcopiei Sârbe de Timişoara

Fosta biserică a comunităţii ortodoxe din Timişoara fiind distrusă în urma unui incendiu în anul 1728, este ridicată o nouă biserică între anii 1745-1748 cu ajutorul donaţiilor credincioşilor. Într-o primă fază această nouă biserică a fost ridicată fără cele două turnuri din prezent acestea fiind adăugate în anul 1791 în urma unei restaurări.

Cele două turnuri au fost dotate cu cinci clopote. Până la mijlocul secolului al XIX-lea edificiul de cult a fost folosit de toată comunitatea ortodoxă din oraş, atât de etnie sârbă cât şi de cea de etnie română, însă, în urma separării celor două biserici, biserica sârbă din Piaţa Unirii a rămas comunităţii sârbe. Din anul 1964 biserica este declarată monument istoric.

Am pornit mai departe spre Piața Victoriei.

Piaţa Victoriei fostă Piaţa Operei este piaţa centrală a oraşului. Este locul unde s-au adunat revoluţionari timişoreni şi unde Timişoara a fost proclamată în 20 decembrie 1989 primul oraş liber din Romania.


Piaţa Victoriei mi-aduce aminte de Piaţa San Marco din Veneţia. E la fel de plină de porumbei şi lume veselă care se perindă de dimineaţă până seara.

Ce puteţi vedea aici:

 • Opera Română şi Teatrul Naţional

 • Catedrala Mitropolitană

Catedrala are nu mai puţin de 9 turle şi 4 mini-turle din care turnul principal are 83,7 metri. Construcţia are o lungime de 63 m şi o lăţime de 32 m. Cele 7 clopote au o greutate totală de 8.000 kg şi au fost confecţionate dintr-un material adus din insulele Sumatra şi Borneo.

Apoi ne-am continuat drumul pe malul Begăi. Superb peisaj: zeci de magnolii frumos mirositoare, canotori, alergători, biciclişti.

De-a lungul Begăi se găsesc o grămadă de părculeţe în care te poţi plimba: Parcul Central, Parcul Catedralei, Parcul Justiţiei, Parcul Rozelor, Parcul Copiilor, Parcul Regina Maria. Se vedea clar că primăvara îşi făcuse simţită prezenţa mai demult. Totul verde şi înflorat, arţari bătrâni cu trunchiuri mari, fetiţe vesele care îşi învârteau moriștele în bătaia uşoară a vântului.

În drumul nostru, am întâlnit o grămadă de pancarde educative. Fundaţia Bega s-a implicat în dezvoltarea proiectului civic-educaţional NU TE PUNE CU TIMIȘORENII, un program de ecologie urbană, menit să insufle timişorenilor  şi celor care tranzitează oraşul o atitudine pozitivă făță de păstrarea curăţeniei în Timişoara.

La capitolul rasteluri, stau foarte bine aş putea să zic. Cel puţin în zona centrală, oriunde am avut nevoie să las bicicleta, am găsit un rastel – în faţa librăriilor importante, în faţa teraselor, chiar şi în curtea bisericilor.

Iulius Mall găzduieşte rastele de toată frumuseţea. Din câte am observat, sunt câţiva care ies la shopping cu bicicleta.

Rastele pentru biciclete

rastele pentru biciclete la Mall

Foarte frumoasă Timişoara! Ar trebui investit destul de mult în clădirile vechi ; cred că  are un potenţial mai mare decât Sibiul. Şi în plus, e din ce în ce mai prietenoasă cu bicicliştii ei; e mult mai aproape de oraşele biciclistice din Europa decât Bucureştiul.

Pentru mai multe detalii legate de obiectivele turistice urmăriți Banat Media.

Anunțuri

Entry filed under: Fete pe biciclete, Poveşti din şa, Trasee de biciclete, cicloturism, ture. Tags: , , , , , , , .

Plimbare prin centrul vechi al Bucureştiului Cicloteque se întoarce

10 comentarii Add your own

 • 1. RADU  |  Aprilie 9, 2010 la 10:05 pm

  FOARTE FRUMOS ORASUL TIMISOARA .ESTE PROBABIL UNU DINTRE CELE MAI CURATE ORASE DE LA NOI DIN TARA…..

  Răspunde
 • 2. RADU  |  Aprilie 9, 2010 la 10:39 pm

  nici MACAR o poza cu celebrele fantaniI arteziene din Piata Victoriei/Piata Operei cunoscute si sub denumirea de „La Pesti”

  Răspunde
  • 3. Andreea  |  Aprilie 9, 2010 la 10:42 pm

   Le-am facut si lor poze, am o colectie destul de bogata de fotografii, dar nu le puteam pune chiar pe toate…vrei tu in mod special?

 • 4. ggl  |  Aprilie 10, 2010 la 10:36 pm

  Piata Unirii e cam interzisa, sau interzisa? Sa veniti si la Kolozsvar, avem si noi piste de biciclisti numai ca nu-s verzi. Si au refacut Piata Unirii.

  Răspunde
  • 5. Andreea  |  Aprilie 11, 2010 la 11:10 am

   interzisa. „cam” pentru ca se mai incalca legea din cand in cand.

  • 6. ggl  |  Aprilie 15, 2010 la 9:35 am

   Oricum e o lege relativ stupidă. Poate din cauza copiilor cu trial pe monumente, s-au gândit consilierii „ce-ar fi să interzicem de tot accesul cu biciclete, role, skateboard în piaţă”. Gândire tipică de consilier local. Aşa ai o lege pe care n-o mai respectă nimeni pentru că e absurdă. Dacă vrei să nu se suie pe monumente cu bicicleta, interzici doar aia. Dacă vrei să nu se lovească bicicliştii de pietoni pui limitare de viteză la 5 sau 10 km/h.

 • 7. Dan Jalea  |  Aprilie 12, 2010 la 3:09 pm

  Foarte frumos! Nu am ajuns pana acum la Timisoara. Cred ca merita. Desi din Macin si pana acolo sunt cam 1000 Km.
  http://forum.macin.ro/turism-f16/traseu-cicloturistic-smardan-macin-t383.html

  Răspunde
 • 8. tBike  |  Aprilie 29, 2010 la 9:10 pm

  Buna,

  Ne bucura ca v-a placut orasul Timisoara! Am gasit intamplator articolul vostru. Noi, cei de la tBike nu v-am raspuns pentru ca aveam centrul inchis pentru relansarea de vara. Relansarea a fost chiar azi. Am facut si un update la site. Data viitoare facem cinste cu doua biciclete!

  Bike & Blog
  tBike

  Răspunde
  • 9. Andreea  |  Aprilie 29, 2010 la 11:31 pm

   Hello tBike!

   Ma bucur ca v-ati relansat…abia astept sa testez bicicletele. Sper sa revin in curand. Mult succes si spor la pedalat!

 • 10. Doi ani de Velobello « Velobello  |  Aprilie 12, 2011 la 5:10 pm

  […] VeloBello. Anul acesta am pedalat sute de kilometri pe străzile Bucureştiului, am descoperit Timişoara pe două roţi, am împărţit arta în stradă pe biciclete, ne-am făcut noi prieteni biciclişti şi ne-am […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 456,263 hits

%d blogeri au apreciat asta: