10.000 de bicicliști la Critical Mass în Budapesta pe 22 septembrie!

septembrie 29, 2010 at 1:18 pm 4 comentarii

Veronica s-a aflat printre cei 10.000 de biciclişti din Budapesta care pe 22 septembrie au sărbătorit ca la carte Ziua internaţională fără maşini. A avut o mică dezamăgire la început, pentru că nu a văzut un marş organizat cum se aştepta, însă ea nu știa că pe 22 septembrie ungurii aleg să facă un Critical Mass liber. Bicicliştii pornesc pe trasee diferite şi la final se întâlnesc în acelaşi punct. Iată cum s-au mobilizat şi s-au organizat aceşti oameni fără autorizaţii de la primarie și fără ajutorul poliției:

” Am fost  la Critical Mass 🙂 A fost super, dar sincer mă aşteptăm la ceva mai mult. În prag de alegeri locale, au ales să nu mai închidă traficul pentru eveniment. Aşa că ne-am strecurat şi noi printre maşini, maşinile şi-au făcut şi ele loc printre noi. Sper că pe alocuri şi-au dat şi şoferii seama cât de neplăcut poate fi când eşti înghesuit, când eşti minoritate în trafic. A trebuit să respectăm toate regulile (priorităţi, semafoare etc), să stăm pe benzile speciale-care sunt destul de late şi bine gândite!


Cu toate că nu a fost un marş oficial (sau cel puţin nu s-a simţit a fi), nu a fost un organizator oficial, totul s-a desfăşurat foarte bine. Au fost echipe de oameni la toate intersecţiile să se asigure că respectăm regulile. Cred că au fost cam 10.000 oameni… asta am auzit. Nu am putut să-mi dau seama singură pentru că nu s-a dat un start oficial, bine delimitat, iar când ne-am adunat să ridicăm bicicletele era deja noapte şi nu am văzut bine cât de multă lume era acolo. Multă oricum!  Toată lumea zice că majoritatea participanţilor nu folosesc bicicleta în mod regulat. Ies doar la marşuri ca să fie parte din turmă, dar în realitate nu există atâţia biciclişti adevăraţi în oraş. Cei mai mulți preferă maşina.


Oamenii au început să defileze pe bulevardul principal începând cu ora 18.30, dar masa s-a format mult mai târziu, noaptea.

Cu toate că nu a dat impresia unui succes asurzitor ca în anii trecuţi (când au avut record mondial de participanţi), m-am simţit bine ca participant la o asemena mişcare. Budapesta este un oraş foarte prietenos cu bicicliştii. Localnicii nu sunt de aceeaşi părere cu mine … Mereu este loc de îmbunătăţire, dar depinde şi de sistemul de referinţă pe care îl ai. Faţă de al meu, Budapesta este unul dintre cele mai bune locuri pentru ‘biciclit’. Ador oraşul asta! În fiecare zi mă îndrăgostesc de el mai mult şi mai mult.

Sper că într-o zi Bucureştiul (implicit municipalitatea) să reuşească să înveţe ceva din practicile celorlalte capitale europene şi să le prindă încet încet din urmă.
Cam atât de aici în urma evenimentului. „

Mulțumim Vero!

Reclame

Entry filed under: Evenimente, întâlniri, anunţuri. Tags: , , .

Oare ce pregătește Timișoara? Pedalați pentru voi!

4 comentarii Add your own

 • 1. George Hari Popescu  |  septembrie 29, 2010 la 1:26 pm

  Cum, nici o amendă? Te pomeneşti că Ungaria e ţară europeană! Oricum, e critical mass în Budapesta în fiecare lună, dar în 22 sep. a fost ceva mai specială.

  Răspunde
  • 2. Andreea  |  septembrie 29, 2010 la 1:29 pm

   Noi luăm amendă pentru 400 de bicicliști și ni se interzice mersul cu bicicleta în masă, mai ales noaptea…ei pentru 10.000 sunt lăudați și nu-i împiedică nimeni să se întâlnească de fiecare dată…

 • 3. George Hari Popescu  |  septembrie 29, 2010 la 1:31 pm

  Mi-ar plăcea să fim asimilaţi Ungariei, să pot sta atunci cu fruntea sus, să-mi iubesc ţara şi să mă simt liber. Sau Bulgariei, sau Cehiei…

  Răspunde
 • 4. Budapest Critical Mass 2011 « Velobello  |  mai 2, 2011 la 12:24 am

  […] să împart experienţa cu voi. A fost mult mai fain decât mă aşteptam, având experienţa plimbării din toamnă (care oricum a fost foarte tare). Critical Mass Budapesta-aprilie […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 459,361 hits

%d blogeri au apreciat asta: