Leiden, în lumea bicicletelor

ianuarie 27, 2011 at 12:49 pm Un comentariu

Isabela Man,  doctorandă în Danemarca, a fost în vizită prin Leiden, un oraş relativ mic din sudul Olandei  şi ne-a povestit şi nouă, velobellelor, care e viaţa pe acolo şi cum se plimbă bicicletele prin oraş ca furnicile în muşuroi.

Un oraş vechi traversat de câteva canale mici dar şi un oraş al morilor de vânt. Ca orice alt loc din Olanda, te lasă plăcut impresionată după ce îl vizitezi. Un oraş universitar având una din cele mai vechi şi mai bune universităţi din Europa, dar şi din lume şi care dă un suflu tineresc oraşului. În arhitectura veche a oraşului nu lipseşte  partea modernă, cladiri noi care se  îmbină armonios cu cele care datează din sec. XIII.

Dar cu siguranţă vă vor impresiona  numărul uimitor de biciclete. De îndată ce ajungi în gară,  vei fi întâmpinată de parcări imense doar pentru ele. Un lucru nu trebuie să uiţi: pieton sau conducător auto, va trebui să respecţi bicicliştii!

Bine aţi venit în Leiden!

 

Iată una din parcările din apropierea gării aflată sub nivelul solului prevăzută cu câteva coridoare pentru parcarea bicicletelor. Fiecare bicicletă are eticheta ei ca să o poată identifica mai uşor. Mă întreb, atunci când  nu îşi mai aduc aminte la ce număr au lăsat-o, cum şi-o pot regăsi oare? Mai ales că toate seamănă între ele…. Sigur au ei o strategie 🙂

Iar acum să mergem mai departe la o plimbare prin oraş. Centrul nu este departe de gară aşa că la drum… pe urma bicicletelor! O fetiţă care face acrobaţie pe portbagajul bicicletei tatălui. Tu ţi-ai lăsa copilul să facă aşa ceva? Şi poate mai observaţi ceva, nu este nici o maşină pe toată lungimea străzii. Doar biciclişti. Este o poză instantanee; tot ce am vrut să surprind a fost fetiţa în picioare pe portbagaj, cât de liberi se simt oamenii aceştia, câtă siguranţă!

Să mergem mai departe! Este sfârşit de noiembrie şi oamenii se pregătesc deja de Crăciun, un pic cam devreme, dar atmosfera te face să te simţi mai bine, mai ales că se întunecă repede şi soarele este preţios vederii. Centrul este frumos decorat. Bineînţeles din nou biciclete şi biciclişti peste tot.

Şi dacă la început vă povesteam de canale şi de mori de vânt ia uitaţi cât de minunat este:

V-am vorbit şi despre universitate. Studenţii trebuie să locuiască şi ei undeva. Sunt unele camere pentru studenţi puţin mai speciale, nu seamănă deloc cu cele din România. Dacă ai avut baftă să prinzi un loc, atunci trebuie să păstrezi liniştea. De fapt acesta este şi motivul pentru care un student aplică pentru acest tip de cazare, să studieze în linişte, într-o căsuţă cu o grădină ca de poveste. Locurile sunt limitate, iar concurenţa este mare, deci dacă o să aplici vreodată pentru un loc în asemenea casă cu siguranţă vei fi trecută pe lista de aşteptare.

Şi acum să vedem şi arhitectura modernă : una din clădirile care aparţin spitalului universitar. Chiar dacă în acest cadru nu am surprins nicio bicicletă, vă asigur că în apropiere sunt multe trasee pentru biciclete.

Sper că v-am făcut poftă să puneţi mâna pe bicicletă şi să mai faceţi câţiva kilometri astăzi. Poate reuşiţi să convingeţi încă o persoană dependentă de maşină să facă acelaşi lucru. Pas cu pas, şi-au creat şi ei lumea bicicletelor.

Vă salut!

Reclame

Entry filed under: Cafeneaua biciclistă, Poveşti din şa. Tags: , , , .

Dacă nu-mi iau bicicleta, parcă ies în papuci din casă 13 februarie-Ziua îndrăgostiţilor de biciclete

Un comentariu Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

  • 459,361 hits

%d blogeri au apreciat asta: