Velorutia Naţională şi prima bandă de biciclete pe carosabil, cu delimitare fizică, în premieră în România

Februarie 12, 2011 at 5:18 pm 1 comentariu

Au avut loc o grămadă de polemici pe Facebook cu privire la Asociaţia Bate Şaua Să Priceapă Iapa. Unii încă  n-au înţeles,  nu ştiu care e scopul şi pentru ce luptă cu adevărat această asociaţie de peste 5 ani. Cărui public  se adresează şi ce a realizat până acum. Poate că nu aţi avut răbdare să citiţi comunicatele de presă prea lungi şi poate plictisitoare pentru mulţi, dar interesante şi educative.

Am să vă comunic pe scurt care au fost realizările acestei asociaţii în 2010, cu sprijin sau fără a unor voluntari dedicaţi mersului pe două roţi:

1. Programul  Velorutia în şcoli, despre care v-am povestit aici, a împlinit 3 ani, timp în care Asociaţia Bate Şaua s-a plimbat prin multe şcoli din Bucureşti . Cu ce s-a ocupat mai exact:
– a derulat prezentări elevilor
-a strâns semnături  pentru diferite solicitări oficiale
a obţinut dotarea unor şcoli şi licee cu biciclete pentru uz didactic şi rastele pentru biciclete
– a colaborat cu tinerii  pentru documentarea unor trasee pentru biciclete propuse administraţiei locale
-a făcut cercetări sociografie
– a organizat concursuri sau teste teoretice cu tema bicicletei

Iată câteva din desenele făcute de copii:

2. Premiul ”€œTineret în acţiune, Dă-i bice! la Gala Premiilor Implicării Sociale, pentru campania ”Veloruţia

3. Programul Velorutia Română, derulat în parteneriat cu Clubul de Cicloturism Napoca şi sprijinit de Federaţia Bicicliştilor din România – o campanie de lobby, advocacy şi PR ce a avut ca rezultate demararea unei reţele de trasee de biciclete în Bucureşti şi Cluj Napoca, introducerea unor reglementări pozitive în favoarea bicicliştilor, implementarea unei infrastructuri dedicate utilizării bicicletei.

Din nefericire, rezultatele nu sunt mulţumitoare şi Asociaţia mai are de luptat pentru asta. Nu s-a  obţinut încă adoptarea unor standarde europene de infrastructură biciclistică, drept pentru care benzile de ghidaj realizate de Administraţia Străzilor respectă un standard expirat, care nu descurajează utilizarea automobilului în favoarea bicicletei şi pune bicicliştii în conflict cu pietonii.
Un lucru bun este însă că Metrorex a acceptat transportul bicicletei cu metroul.

4. Marşul tradiţional „Cu bicicleta la marede 1 mai, la startul căruia am avut o participare record de aproape 250 de biciclişti amatori, bărbaţi şi femei. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Lucian Mândruţă şi revista MBike. Detalii aici.

Sursa: len.ro

5. Iniţierea unor propuneri  către Primăria Municipiului Bucureşti (unele în lucru, altele finalizate) privind:
amenajarea  de parcări de biciclete la instituţiile publice (PMB deja a dotat câteva instituţii şi centre culturale) ( încă în lucru);
– amenajarea de parcări pentru biciclete în orice clădire nouă de birouri sau de locuinţe (în lucru);
permiterea accesului bicicliştilor în marile parcuri ale Capitalei (finalizată)
adoptarea standardelor europene de infrastructură pentru biciclete pentru proiectele de amenajare stradală a Capitalei (PMB are acum în lucru noul bulevard Uranus,  pe Calea Griviţei, Berzei şi Buzesti etc  unde va amenaja deja prima bandă de biciclete lată de 1,7m pe sens, pe carosabil, cu delimitare fizică (în premieră în România)

6. Proiectul Veste pentru Biciclişti, dezvoltat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană (ADU) -care are ca obiectiv realizarea unui Manual de Utilizare îndelungată a Bicicletei, un fel de cod de bune maniere în şa.

7. Proiectul Patrula Velo, campanie educativă derulată în parteneriat cu Brigada Rutieră a Capitalei, adresat şoferilor şi bicicliştilor.

8. Proiectul  HartaVelo (www.hartavelo.ro) care cumulează toate resursele existente la momentul actual utile bicicliştilor: benzi de ghidaj, centre de închiriere, magazine şi ateliere de reparaţii, parcări de biciclete, organizaţii de promovare a bicicletei, centre de informare de cicloturism. Site-ul are şi varianta în limba engleză (www.velomap.ro).

9. Proiectul Velobello, adică noi- Oana Deliu, Andreea Toader şi câteva colaloratoare. Proiectul are ca obiectiv principal dezvoltarea culturii bicicletei în rândul doamnelor şi domnişoarelor. Cel mai important eveniment din 2010 a fost pentru noi Skirtbike-în fustă pe 2 roţi, pe care promitem că îl vom repeta  şi în 2011. Acum un an am început colaborarea cu revista MBike, timp în care am semnat lună de lună rubrica de Comunităţi. Am scris despre pasiunea noastră pentru biciclete, despre oamenii care se plimbă cu bicicleta, despre evenimente şi  alte lucruri frumoase…

10. Lansarea Centrului de Informare de Turism în şa (cicloturism, turism ecvestru) care este dotat cu sală de proiecţii video, broşuri, hărţi din ţară şi de peste hotare, manuale şi pliante educative, magazin de prezentare a unor produse specifice, tradiţionale etc. Aici se organizează proiecţii video, mese rotunde, conferinţe sau simpozioane.

11. Promovare şi sprijin financiar pentru cicloturişti globe-trotteri: Claudiu Moga, Anton Duma, Virgil Galatanu, Florin Georgescu (nevăzător).

Florin Georgescu(dreapta)

12. Filme documentare:

-Homo Velocipedus. O specie pe cale de apariţie
-Cicloturism în România. partea 1

13.  Materiale informative tipărite:

-Ghidul Biciclistului
-Cu bicicleta la şcoală
-Manualul proprietarului de bicicletă
-Extras din Codul Rutier cu privire la utilizarea bicicletei
-Cicloturismul în România: starea actuală şi perspective, în colaboirare cu Clubul de  Cicloturism Napoca şi Federaţia Bicicliştilor din România.

Dacă vreţi să sprijiniţi aceste proiecte şi nu doar să criticaţi fără a vă implica măcar puţin, fiţi voluntari! Asociaţia Bate Şaua Să Priceapă Iapa vă aşteaptă cu braţele deschise  🙂

Reclame

Entry filed under: Advocacy. Tags: , , , , , , , .

Bicycle is good for you and green for the city Verde pentru Biciclete-campanie vizibilă şi rezultate mari

1 comentariu Add your own

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

  • 457,706 hits

%d blogeri au apreciat asta: