Povestea 3 – Întreţinerea curentă

Februarie 28, 2011 at 2:42 am Lasă un comentariu

Povestire scrisă de Horia Hâncu, pentru concursul Veloteca

La noi, în West Side, odată cu terminarea unuia din blocuri, s-a construit şi un şir lung de garaje care înlocuiau, din păcate, o graniţa din gard de lemn cu una din beton şi uşi de tablă. Era şi bine, şi rău, pentru că după graniţă erau doar curţi cu pomi fructiferi pe care, până mai ieri, puteam să-i scuturăm dinspre partea noastră. Acum, trebuia să ne suim pe garaje, în schimb aveam parte de fructe mai coapte, dar şi de sudalmele proprietarilor garajelor.

Intr-unul din garaje sălăşuia o motocicletă mare, cu ataş, ce facuse războiul de partea nemţilor şi acum facea naveta zilnică la o uzină mare, aşa ca şi ceilalţi 15-20 de mii de concitadini. Duminică dimineaţa, proprietarul scotea “motorul” fie sa-l spele, fie să-i desfacă mecanismele, înşirandu-le ordonat pe o bucată mare de PFL, păstrată tot în garaj. Şi bucata de PFL era ca o pictură abstractă pictată în tonuri de gri şi negru, frumoasă, fiindcă omul nostru obişnuia să facă aceleaşi gesturi, punând piesele în aceeaşi ordine, în aceleaşi locuri…

Grupa under 12 se aduna de dimineaţă, rezemându-şi bicicletele de garaje pentru a urmări o vreme ritualul strict şi neschimbat, al meşterului mecanic.

Nu ştiu cum se făcea, dar de fiecare dată îl întrebam acelaşi lucru “Ce faceti aici, nenea?…”

iar el ne răspundea în acelaşi fel, fără excepţie, ridicându-şi ochii şi privindu-ne fix pentru o clipă, fără ca mâinile-i să se oprească din lucrare: “Intreţinerea curentă, băieţi…întreţinerea curentă”. Iar noi, înţelegeam ioc ! Şi omul era atât de concentrat de lucrul său că nici unul din noi nu mai punea nici o întrebare, mulţumindu-se să se uite cum se face aia…”întreţinerea curenta”…

Multă vreme n-am avut habar, nici unul din noi, ce vrea omul să spună prin “întreţinere curentă”, dar pesemne că era ceva complicat, greu şi mai ales obligatoriu, din moment ce vară-iarnă, omul nostru deschidea garajul şi-şi etala motorul desfăcut.

Şi poate n-aş fi aflat atât de devreme înţelesul cuvintelor, dacă într-o zi nu s-ar fi întâmplat să-l cheme acasă, iute, pe unul dintre noi, tocmai când încercam să repăram bicicleta unui confrate, tovarăş de ture lungi.

De la geam, chemarea părintelui venea fără încetare, ca o picatură chinezească, pâna când registrul s-a schimbat brusc:

-Ce faci acolo, puşlama, de n-ai timp de masă???

Aplecaţi asupra lucrării, nici n-am catadicsit să răspundem, dar unul din noi, mai sprinten la minte, şi-a pus mainile negre pâlnie la gură şi-a ţipat:

-“Intreţinerea curentă, doamnă, întreţinerea curentă !!!”

Asta aşa, ca să închidă gura pisăloagei ăleia care sigur-sigur habar n-avea ce-i aia…dar murea de curiozitate…

Şi astăzi, cand vreau să scap de cate o corvoadă, coşnită sau comision, mă scuz că trebuie să fac “întreţinerea curentă” bicicletei mele…în speranţa că oamenii înţeleg să mă lase-n pace…

Unii înţeleg – alţii nu, şi anume ăia care n-au vazut în viaţa lor o bicicletă făcută bucăţi-bucăţele, întinsa pe o bucată mare de PFL.

Articolul de mai sus este înscris la secțiunea “Cea mai bună poveste scrisă de un băiat”

Anunțuri

Entry filed under: Concurs Veloteca, Poveşti din şa. Tags: , .

Povestea 2 – Hoții de biciclete Urări de mărţişor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

  • 456,262 hits

%d blogeri au apreciat asta: