Povestea 10-Omul care salva copaci…pe bicicletă

Aprilie 4, 2011 at 1:23 pm 2 comentarii

Povestire scrisă de Gabriela Iordan, pentru concursul Veloteca

Dragă Cititorule,

M-am gândit să scriu această poveste ca să câştig o bicicletă. Nu pentru mine şi nici pentru cei apropiaţi mie, ci pentru el. Vă voi spune povestea lui:

Un om. Un om, nici prea tânăr, nici prea bătrân, nici prea frumos, nici prea urât, nici prea deştept, nici prea prostănac, care avea cinci copii şi o nevastă. O nevastă nici prea tânără, nici prea bătrână, nici prea frumoasă, nici prea urâtă, nici prea deşteaptă, nici prea prostănacă.

Însă copiii acestuia erau cinci bijuterii, toţi frumoşi, cu ochii mari şi curioşi, când catifelaţi ca de căprioară, când limpezi ca apa rece de izvor într-o zi însorită de vară, cu pielea ca de măslină necoaptă. Şi neastâmpăraţi, aşa cum le stă bine copiilor la vârstă fragedă. Cu toţii trăiau într-o căsuţă pricăjită pentru că erau foarte săraci. Şi tot greul stătea pe umerii şi în gândurile bărbatului. Pentru că el era cel care muncea şi câştiga acei câţiva bănuţi pentru un trăi la limita de supravieţuire şi la marginea unui mare oraş, un oraş care nu iartă.

Bărbatul se trezea în fiecare dimineaţă cu zâmbetul pe buze şi mai ales în gânduri, pentru că ceea ce muncea el nu era un lucru deloc obişnuit. O muncă grea, dar onorabilă, care avea să contribuie la viitorul copilaşilor, pentru o lume mai bună. Din munca lui, tone de deşeuri erau salvate de la groapa de gunoi a marelui oraş şi transformate apoi în alte obiecte, dar cel mai mândru era de hârtia folosită pe care o colecta, care prin transformare şi refolosire salva de la tăiere copaci! Ei bine, da copaci! Cu toţii avem nevoie de copaci, dar el avea nevoie mai mult decât oricine, pentru că aceştia îi produc ”combustibilul” atât de necesar pentru ca el să respire atunci când depune efort. Pentru că ceea ce făcea el presupunea multă forţă. Nu era deloc uşor să pedalezi prin oraşul poluat şi aglomerat cu zeci şi uneori sute de kilograme de hârtie în spatele bicicletei!

Îşi aducea şi acum aminte cum la început îi era ruşine şi lui şi familiei lui de munca sa: reciclator de deşeuri, pe bicicletă. O imagine de gunoier ”€œmade in India”. Însă, cu timpul, a început să îşi dea seama că tot ceea ce făcea el oferea de fapt o gură de aer proaspăt oraşului sufocat de oameni şi de maşini. Devenise mândru şi parcă nici o greutate nu mai părea aşa de aspră pentru el. Îi creştea inima să vadă cum oamenii îl încurajau pe stradă şi cum ziarele îi considerau munca lui o poveste de succes, numai bună de aşternut în paginile lor tipărite – ca o ironie şi contradicţie cu misiunea lui de salvare a hârtiei folosite -€“ în emisiunile TV sau în încâlcita ”€œpânză virtuala” pe care nu o înţelegea şi în care nu se prinsese niciodată…

Dacă te vei întâlni vreodată cu acest om, îl vei recunoaşte desigur, nu după bicicleta specială cu încărcătură de hârtie pe care o transportă în spate, ci după zâmbet 🙂 Secretul din spatele zâmbetului lui stă în imaginea pe care o poartă mereu în gând – a copiilor lui bucuroşi când îi plimbă din când în când pe bicicleta de la serviciu.

Noaptea visează cu zâmbetul pe buze, pentru că şi atunci când doarme pedalează cu gândul la un oraş curat şi verde, în care gunoiul este preţuit şi refolosit la adevărata lui valoare, visează la ziua în care bicicleta va învinge acea maşinărie zgomotoasă care otrăveşte totul în jurul ei.

PS: Orice asemănare cu realitatea nu este pur întâmplătoare pentru că, din fericire, povestea este inspirată dintr-o poveste reală…

Articolul de mai sus este înscris la secțiunea „Cea mai bună poveste despre o bicicleta de oras”

Anunțuri

Entry filed under: Concurs Veloteca. Tags: , , , .

Povestea 9-Prima doză e gratis! Andra & Betty Blue

2 comentarii Add your own

 • 1. Andreea  |  Aprilie 4, 2011 la 1:24 pm

  Uneori poveştile sunt atât de impresionante, încât îmi dau şi lacrimile…

  Răspunde
 • 2. cristina  |  Aprilie 4, 2011 la 3:31 pm

  cel mai mult imi place analogia copaci – combustibil ! Bravo!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

 • 456,262 hits

%d blogeri au apreciat asta: