Povestea 16 – Vizita la mausoleul Grivita din Bulgaria

Aprilie 30, 2011 at 11:11 pm Lasă un comentariu

Povestire scrisă de George Dumitrascu, pentru concursul Veloteca 

Povestea, pe care sper să o primiţi in timp util, se referă la cea mai frumoasă perioadă de cicloturist, pe care am trăit-o în perioada 1967 – 1985, cand bicicleta mi-a adus mari satisfacţii într-o lume plină de interdicţii, asupriri, desfinţarea personalităţii şi inregimentarea gândirii şi acţiunilor personale. In aceste condiţii vitrege, profitând de o condiţie fizică mulţumitoare şi sub imboldul articolului scris de Geo Bogza (publicat cred intr-un „Sportu” din 1967) „Spovedania unui biciclist”,beneficiind de bicicleta (de aceeaşi vârstă cu mine, m-am nascut în 1951) pe care mi-a dat-o cu mult drag Tata ( după ce timp de 17 ani il slujise pe el), mi-am propus să-mi cunosc ţara şi „lagărul socialist” (doar in acest spatiu, nu fară greutăţi şi mari piedici, ne era permis să călătorim individual şi numai din 2 in 2 ani).

  1. VIZITA LA MAUSOLEUL GRIVIŢA DIN BULGARIA

22 august 1969, ora 16, plecare cu nabădai din faţa unui bloc din Drumul Taberei, dupa ce am facut trei pene de cauciuc din cauza unui bagaj mult prea greu şi voluminos. Nu aveam habar de coburi, aşa că cu un rucsac cachi militaresc cu un jerseu, un trening,un balonzaid din material taifun, dar cu gluga (a fost piesa care mi-a asigurat succesul excursiei, deoarece mi-a folosit ca impermeabil, ca saltea, ca fata de masa, ca cearceaf de plaja etc.) şi alte articole absolut necesare (dar intr-un singur exemplar), la care mai adaug o pâine intermediară şi un chec cu multa nucă şi stafide (facut conspirativ de o vecina deoarece parinţii ştiau ca plec intr-o excursie de doua zile la Giurgiu). Gândul ascuns era să fug din ţara, aveam informaţia ca cu aprobarea consulatului turc se putea merge la Istambul pentru 48 ore, lucru care din pacate nu s-a adeverit. Pentru reuşita acţiunii nu puteam să divulg nici parinţilor gândul meu, dealtfel nu ştiau nimic nici cum mi-am procurat paşaportul.

După o noapte petrecută intr-un parc din Ruse şi o a doua lângă o sondă din zona Târnova, a treia zi am ajuns la Griviţa. M-a cuprins o emoţie inexplicabilă, care acum imi este explicabilă, lucra subconstientul.

La Mausoleu, de fapt un părculeţ care cuprindea câteva aleei cu mute flori, predominau trandafirii roşii, un Paraclis (o bisericuţă asemanatoare cu Biserica Sfântu Spiridon, cea parţal îngropată de pe Splai), în faţa lui două tunuri de la 1877. M-a intâmpinat Domnul Gheoghiev cu cuvintele „bine ai venit, eu sunt Gheorghe prietenul tău” cu toate ca ne vedeam prima oară. Il consider unul din patrioţii anonimi, mari iubitori ai României, era un modest profesor de istorie.

Imi deschide Paraclisul şi pentru prima oara il am in faţă pe Măria SA CAROL I , reprezentat intr-un tablou imens. Ma privea de pe calul sau negru smoală cu sceptru in mână.  Senzaţia care am avut-o a fost de emoţie dar şi mândrie şi oarecum de ocrotire, dar şi de responsabilitate şi recunoştintă faţă de cei care i-au fost alături în războiul eliberator. Emoţia maximă aveam sa o trăiesc cănd am coborât in cripta dela subsol, sub bisericuţa, unde totul era in marmora albă şi pe piatra funerară ca si pe pereţi erau inscrise cu litere de aur numele celor căzuţi în luptă. Ardea candela iar Eroica lui Bethoven se auzea în surdină, lucru ce se intâmpla fară intrerupere de la construcţia Mausoleului.

Pot sune şi astăzi că este cea mai profundă şi onestă cinstire a eroilor români pe care am vazut-o şi mă întreb de ce în ţară nu suntem in stare sa ne cinstim eroii aşa cum se cuvine.

Pentru acestă emoţie firească şi naturală rămân dator prietenei mele BICICLETA lui TATA.

Articolul de mai sus este înscris la secțiunea “Cea mai bună poveste scrisă de un băiat”


Reclame

Entry filed under: Concurs Veloteca.

Salutări de la mare Povestea 17 – Bicicleta, un stil de viata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

  • 457,700 hits

%d blogeri au apreciat asta: