Papergirl – bucuria de a dărui arta pe biciclete

august 27, 2011 at 11:57 am Lasă un comentariu

Pentru că nu v-am povestit niciodată în detaliu despre frumosul proiect Papergirl, am să reiau un articol pe care l-am scris pentru Revista MBike în 2010.

credit foto – Bogdan Dumitrescu

Papergirl s-a născut  din dorinţa de a aduce arta cât mai aproape de public într-un mod inedit. Sunt oameni care nu au o cultură în ceea ce priveşte arta urbană, nu au timp de expoziţii sau mediul în care trăiesc nu le oferă ocazia să intre în contact cu ea. O dată pe an, arta împăturită într-un ziar se plimbă pe stradă şi se distribuie gratuit, pe biciclete. Trebuie doar să vă nimeriţi prin preajmă şi să vă bucuraţi de ea. Sute de artişti au ocazia să se facă cunoscuţi prin intermediul acestui proiect şi zeci de biciclişti se bucură că împart lucrările acestora trecătorilor. Motto-ul Papergirl este: „Oricine primeşte o rolă este norocos și banii nu pot cumpăra norocul! În plus, e mult mai distractiv să primeşti ceva atunci când nu trebuie să dai nimic în schimb!”

            Deşi ideea este americană, Papergirl este un proiect anual de street art iniţiat de Aisha Ronniger în Berlin în 2006. Pe atunci, Berlinul suferea în urma schimbării legislaţiei privind limitarea artei stradale. Astfel, Aisha a găsit o soluţie ca oamenii să nu piardă contactul cu street art-ul şi prin intermediul acestui proiect, atât ea cât şi alţi artişti, să nu fie judecaţi pentru că încalcă legea.  Între timp s-au alăturat  şi  alte oraşe din lume cum ar fi Albany-NY, Cape Town,  San Francisco, Portland, Sao Paulo sau Norhampton.  În 2010, România măreşte lista Papergirl cu Bucureşti, Iaşi, Sibiu şi Braşov. Iniţiatoarea proiectului în România este Bianca Mihai, care a descoperit proiectul pe Wooster Collective, un site dedicat prezentării artei stradale efemere, plasată în oraşe din toată lumea. Nu a mai stat pe gânduri şi i-a scris Aishei. „Raspunsul la primul mail trimis a venit în mai puţin de o oră. După 3 mailuri schimbate vorbeam deja cu ea la telefon. Aisha e o persoană minunată şi ne-a fost alături pe tot parcursul proiectului” , spune Bianca. Le-a comunicat vestea prietenelor ei – Andreea Găzdaru şi Octavia Paul care s-au alăturat proiectului şi în martie au dat sfoară în ţară.

            Papergirl cuprinde  3 etape: strângerea lucrărilor, expoziţia şi distribuţia. 

            Prima etapă s-a desfăşurat din martie până în iulie şi fetele au colectat lucrările din toate colţurile lumii. Au început timid, cu lucrările prietenilor, apoi au primit prin poştă, din diferite părţi ale ţării. S-au întâlnit personal cu artiştii din Bucureşti care au vrut să doneze un desen, o pictură, un colaj sau o fotografie. Au avut supriza să primească colete şi de la artiştii care au trimis ani de-a rândul desene la Papergirl Berlin. Nu există limitări în ceea ce priveşte formatul, subiectul sau cantitatea lucrărilor trimise. Fiecare artist a trimis câte lucrări a vrut, pentru ca în final rolele să conţină amestecuri unice de lucrări. Pentru a fi cât mai aproape de public, fetele s-au prezentat la mai multe evenimente urbane.  „Am participat la Street Delivery, am fost şi la Summer Jam, am ajuns chiar şi pe “€Motoare”€™ la ziua culturală din cadrul ADfel-singurul eveniment de publicitate neconvenţională din România. Ideea a fost că merită să mergem oriunde, chiar şi pentru o lucrare şi aşa am făcut.”, spune Bianca. “Am încercat să ajungem la toate evenimentele la care am fi mers noi. Poate am fost puţin egoiste, dar a fost cu succes. Oamenii ni s-au alăturat în locuri în care nu ne-am fi aşteptat, cum ar fi pădurea Păulești, într-o zi cu ploaie. Street Delivery este un loc în care merg oameni deschişi şi plini de creativitate şi idei, exact ce ne place nouă ”, adaugă Octavia.

Papergirls în Berlin

            Organizatoarele au mers mai departe. Nu puteau rata întâlnirea de la Berlin cu papergirls şi paperboys din toată lumea, unde Aisha Ronniger şi prietenii ei le-au primit cu foarte multă căldură. Timp de 5 zile au avut o grămadă de activităţi: au vizitat expoziţia, au participat la o dezbatere publică pe tema “The art of giving art” alături de coordonatoarele proiectelor Papergirl din Cape Town, Albany-NY şi Northampton, împreună cu designeri, artişti şi curatori de street art din Berlin şi au participat la un workshop de biciclete mutante. Timp de 8 ore, au rulat cele 584 de role de lucrări împreună şi le-au distribuit pe străzile Berlinului cu fluiere şi claxoane.  La final, au avut surpriza să primească din partea Aishei o rolă cu lucrări care să fie expuse şi apoi distribuite în Bucureşti.  “Cei de la Berlin au fost minunaţi.  Sincer, ne-am simţit ca acasă din prima zi în care am ajuns.  După ce am aflat cum s-au descurcat celelalte papergirls şi după ce am participat la distribuţia din Berlin, am dobândit un plus de încredere în proiect. Ne-am întors cu mult mai mult entuziasm decât aveam înainte”, declară încântată Andreea.  Şi Octavia a căpătat mai multă încredere: “Vizita la Berlin a fost foarte importantă pentru proiectul nostru, pentru că ne-a ajutat să ne facem o idee despre cum ar trebui să arate expoziţia. A fost impresionant să văd câtă amploare a luat proiectul acolo, am învăţat multe în săptămâna petrecută în Berlin.”

 

credit foto – Oana Manea

            A doua etapă – expoziţia – s-a desfăşurat între 14 şi 30 august(2010). Înainte ca rolele de artă să fie distribuite, lucrările reprezentative au fost expuse pe perete, iar restul au fost strânse în lădiţe pentru a putea fi răsfoite de public. Timp de 2 săptămâni, expoziţia a putut fi urmărită în Home Mătăsari, aceasta găzduind în ultima vreme mai multe evenimente culturale. În fiecare zi  fetele şi-au întâmpinat vizitatorii cu brioşe şi limonadă, iar fiecare seară avea un rol aparte – seara muzicienilor, seara de film, seara de literatură, seara de teatru, inclusiv seara bicicliştilor, iar sfârşitul de săptămână era al artiştilor.

credit foto – Oana Manea

            Ultima parte – distribuţia – a fost punctul culminant şi cea mai frumoasă parte a proiectului prin faptul că a adus impreună oameni care au lucrat la proiect, oameni care au trimis o lucrare de artă, prieteni, colegi, vecini, etc.  Am primit o invitaţie din partea Biancăi să mă alătur altor papergirls şi paperboys. Nu am stat prea mult pe gânduri şi a doua zi m-am prezentat la expoziţie, locul de pornire. Traseul era încă ţinut secret, rolele de lucrări aşteptau cuminți  în camera de oaspeţi, organizatoarele erau pe ultima sută de metri cu pregătirile – confecţionau steguleţe, ataşau coşuleţe bicicletelor pentru ca rolele să fie ţinute în siguranţă pe parcursul distribuţiei. Cu toţii aşteptam să vedem care va fi reacţia trecătorilor norocoşi care vor primi o rolă.

credit foto – Bogdan Dumitrescu

            Cum a perceput publicul din România proiectul Papergirl? A meritat munca depusă timp de 6 luni ca distracţia şi distribuţia în sine să dureze doar câteva ore?

  • Bianca Mihai: œ”E cu da şi cu optimism la toate.  Oamenii au înţeles din prima şi rareori a fost nevoie de explicaţii suplimentare . A fost peste aşteptările mele chiar în condiţiile în care am încercat să nu am aşteptări (excepţie fac câţiva artişti consacraţi din street-art-ul românesc ) Experienţa a fost similară celei din Berlin  din punct de vedere al felului în care s-a desfăşurat distribuţia, doar că rolul jucat a fost puţin diferit. Am avut însă mare încredere în toţi cei care au pedalat alături de noi în Bucureşti şi asta mi-a permis să mă bucur de momentele distribuţiei. meritat şi o luăm de la capăt în martie 2011.”
  • Octavia Paul:  ”Proiectul a fost primit foarte bine. Toată lumea era încântată de ideea Papergirl, Am fost surprinsă de câtă lume auzise de noi, eu ocupându-mă de partea offline a proiectului. Munca de luni de zile a meritat cu siguranţă. Distribuţia e punctul culminant, care nu trebuie ratat sub nici o formă. Experienţa Papergirl Berlin ne-a ajutat mult la organizarea distribuţiei în Bucureşti, unde ne-am adunat câţiva prieteni şi susţinători ai proiectului şi am pedalat prin oraş. Ne-am rătăcit puţin, dar lucrările au ajuns în siguranţă la oameni şi am avut o ultimă zi frumoasă, emoţionantă chiar.”
  • Andreea Găzdaru:  “Am urmărit reacţia celor care au primit role şi majoritatea erau cu zâmbetul pe buze. Munca a meritat în mod cert, m-aş apuca acum din nou,  iar distracţia nu a durat o oră, distracţie a fost pe tot parcursul proiectului, de-asta a şi ieşit aşa de bine. Ne-am distrat şi la Street Delivery, la Summerjam, la Berlin şi în Home Mătăsari timp de 2 săptămâni cât a durat expoziţia.”

 

credit foto – Bogdan Dumitrescu

            Venind din afara organizării şi participând  doar în rolul de distribuitor, eu m-am simţit minunat. Mi se pare interesant modul în care se colectează lucrările de artă ca mai apoi să fie împărţite random pe stradă, indiferent de naţionalitate, vârstă sau profesie. Astfel,  papergirls ca şi mine, mergând pe bicicletă, cărându-şi fiecare în coşuleţe rolele, au avut ocazia să ofere un cadou unic  trecătorilor norocoşi – poliţişti, taximetrişti, şoferi RATB, oameni care se plimbau în acel moment pe stradă, oameni care se întorceau de la serviciu, oameni care nu se întâlnesc în mod frecvent cu arta urbană. Pentru moment, am trăit experienţa distribuitorilor de ziare din America când o doamnă m-a întrebat “de la ce firmă sunteţi?” Am trecut amuzată mai departe. Lumea pe care am văzut-o eu de pe bicicletă a fost încântată şi deschisă să afle cât mai multe despre ceea ce facem. Doar nişte nepăsători au jucat fotbal cu rolele noastre, însă am avut grijă să le ridicăm şi a le dăruim mai departe.

credit foto – Bogdan Dumitrescu

             Proiectul Papergirl se bucură de un bun început, a câştigat încrederea oamenilor în primul rând. Pe viitor fetele îşi doresc să aibă aceeaşi amploare ca cea din Berlin şi arta să fie mai bine percepută de oameni. “ Eu zic că ne-am atins obiectivul: cine a trebuit să afle de proiect a aflat, cine a venit la expoziţie a înţeles despre ce e vorba, iar cei care ne-au fost alături au înţeles că nu e o chestie pe care „trebuie” să o faci, ci o faci din plăcere şi fără obligaţie. Toată lumea a lucrat cât se poate de relaxat şi totul s-a legat. Mai ales că nimeni nu a vrut să scoată nici un ban din acest proiect”, spune Andreea. “Vom continua în acelaşi fel,  cu o echipă puţin mai extinsă.  Au fost oameni care ni s-au alăturat de la deschiderea expoziţiei şi alături de care Papergirl s-a realizat: Iulian Vacarean – care ne-a primit în Home Mătăsari, Andi Gheorghe – care lucrează la filmuleţul Romanian Papergirl 01, Kina – artistul care ne-a dăruit noua identitate vizuală, Alex Sahlean – care a transpus-o pe tricouri şi muţi, mulţi alţii care ni s-au alăturat în ziua distribuţiei şi cărora le mulţumesc,” încheie Bianca.

            Prin această iniţiativă, 180 de oameni au primit arta cadou la ei acasă, fără să ofere nimic în schimb. A fost de ajuns un zâmbet schiţat care să ne facă să înţelegem că mesajul nostru a fost înţeles. Distribuţia s-a încheiat cu o mare petrecere la care au participat organizatoarele, artiştii, papergirls şi paperboys, prieteni şi toţi cei care au dorit să se alăture. Din martie, Bianca, Andreea şi Octavia vă aşteaptă cu noi lucrări la  www.romanianpapergirl.com pentru o nouă ediție Papergirl.

Reclame

Entry filed under: Advocacy, Bike Art, Poveşti din şa. Tags: , , , .

Trei zile cu bicicleta prin București Papergirl #2

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


SkirtBike

SkirtBike

Bicicletăria velobello

Calendar cu biciclete

Susţinem

Let's Do It, Romania!

Arhive

Te anunţăm pe e-mail când scriem pe blog

Alătură-te altor 52 de urmăritori

Blog Stats

  • 458,703 hits

%d blogeri au apreciat asta: